Richard Stallman vine în România pentru lansarea Fundației Ceata

Pe data de 22 februarie 2013 de la ora 14,00 Fundația Ceata organizează un eveniment public ce marchează dobândirea statutului juridic de fundație. Pe parcursul celor aproape 5 ani de existență Ceata a activat ca grup informal, militând pentru libertățile utilizatorului. Evenimentul de lansare va avea loc în sala Aula Magna din Facultatea de Drept a Universității din București.

Fundația Ceata îl are ca invitat special la acest eveniment pe dr. Richard M. Stallman, fondatorul proiectului GNU și președintele organizației Free Software Foundation. Încă din 1983 până acum, Richard Stallman este principalul promotor al libertăților utilizatorului de calculator. Acesta va susține un discurs non-tehnic intitulat „Free Software and Your Freedom” (rom. „Programele libere și libertatea ta”), în care va vorbi despre mișcarea pentru programe libere și cât de important este ca utilizatorii să poată coopera și să-și poată controla calculatorul.

Concursul „De Dragobete, arată-ți dragostea față de Firefox”

În perioada 13 – 23 februarie 2013, comunitatea Mozilla România organizează concursul „De Dragobete, arată-ți dragostea față de Firefox” sponsorizat de Mozilla. Acesta este dedicat utilizatorilor navigatorului Firefox care vor să își exprime sentimentele față de aceasta, chiar înainte de sărbătoarea românească a iubirii.

Meniu:

Lansarea versiunii 18 a navigatorului Firefox la Iași

În data de 19 ianuarie 2013, începând cu ora 14:00 în sala C309 din cadrul Facultății de Informatică va avea loc evenimentul de lansare a versiunii 18 a navigatorului Mozilla Firefox, eveniment organizat de către Fundația Ceata și sponsorizat de către Mozilla (pagina oficială).

Atelier de instalat GNU+Linux la Cluj

Fundația Ceata va organiza primul său atelier de instalat distribuții ale sistemului liber GNU+Linux, sub coordonarea grupului local din Cluj, Ceata din Cluj. Acesta va avea loc în Cluj-Napoca în data de 24 Noiembrie 2012 la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca.

La eveniment, participanții sunt așteptați să se prezinte cu calculatoarele lor portabile cu bateriile încărcate. Voluntarii îi vor asista în procesul de instalare de distribuții de GNU+Linux la alegere între Trisquel, Parabola (ambele complet libere), openSUSE (o distribuție cunoscută) și Rogentos (o nouă inițiativă românească).

A apărut Pinta 1,4

Pinta este un editor de imagini mai simplu decât GIMP, dar destul de puternic, prezentând numeroase opțiuni de editare.

Pinta a fost realizat după modelul lui Paint.NET care este un program de Windows gratuit, dar nu liber așa cum este Pinta. Pinta este, de asemenea, scris în C#, dar folosește tehnologia liberă Mono GTK# și de aceea este o aplicație multi-platformă.

La o cafea cu Mozilla în București

În această seară de la ora 19.00, cu ocazia lansării versiunii 16 a navigatorului liber Firefox, Ceata organizează prima întalnire oficială din București în formatul MozCoffee (la o cafea cu Mozilla). Toți cei pasionați de proiectul Mozilla sau dornici de a se implica sunt invitați să participe.

În cadrul evenimentului se va discuta despre implicarea în comunitatea Mozilla, moduri de a promova proiectele dezvoltate de Mozilla, cât și despre planificarea de evenimente viitoare (în special despre hacatoane).

Meniu:

Mozilla Firefox în Debian

O problemă comună în rândul utilizatorilor sistemului de operare Debian se pare că este înlocuirea pachetului Iceweasel cu ultima versiune de Mozilla Firefox. Am ajuns la această concluzie după ce am fost abordat pe această temă în repetate rânduri, drept pentru care voi prezenta în continuare un mic ghid.

Astăzi este ziua libertății programelor

GNU+Linux este sistemul de operare liber GNU cu nucleul Linux, în care sunt incluse și alte programe libere dintr-o multitudine de proiecte precum Mozilla, Apache, LibreOffice, KDE, Pidgin și Inkscape.

Programele libere sunt programele de calculator publicate sub licențe libere de autorii lor. Libertățile garantate sunt de a putea folosi oricum programul, de a-l putea studia și modifica după nevoi și de a (re)distribui copii ale programului, inclusiv în scopuri comerciale.

Firefox 15 - salt de performanță și stabilitate

Grație ciclului de dezvoltare cu lansări rapide urmat de Mozilla, o dată la 6 săptămâni ne putem bucura de o nouă versiune a navigatorului Firefox. Cum era de așteptat, pe 28 august, Mozilla a lansat oficial Firefox 15, aducând încă o dată plusuri de performanță, stabilitate, dar și de suport pentru ultimele tehnologii.

Firefox 15 aduce schimbări importante de performanță și stabilitate.

A apărut versiunea alfa-10 a jocului 0 A.D

Odată cu apariția versiunii alfa-10 Jhelum a jocului complet liber de strategie în timp real 0 A.D., dezvoltatorii au diversificat civilizațiile disponibile.

În primul rând, s-a luat decizia adăugării în viitor (parțial, în cadrul versiunii alfa-11; complet, în momentul lansării versiunii alfa-12) a civilizației mauriene (Imperiul Maurian: imperiu aflat sub conducerea dinastiei indiene Mauria). Această decizie a determinat alegerea denumirii de „Jhelum” a acestei versiuni: numele unui oraș din Pakistan, regiunea Punjab, și al unui râu, loc al unei bătălii dintre armata lui Alexandru cel Mare și cea a regelui Porus, conducătorul regatului hindus Pauravas.

În al doilea rând, civilizația elenă a fost rafinată, fiind acum alcătuită din trei facțiuni: ateniană, macedoneană și spartană.

NanoBlogger

NanoBlogger (versiunea curentă 3.4.2) este o aplicație care permite construirea simplă a unui jurnal pe Internet, cu conținut static.

  • Majoritatea datelor sunt stocate direct pe disc, în fișiere txt și html.
  • Configurarea se realizează printr-un fișier .conf, în cel mai pur stil *NIX.
  • NanoBlogger prezintă unelte automatizate pentru a ușura modificarea temei, articolelor, categoriilor etc.
  • Articolele se pot edita direct din consolă sau pot fi împinse de la distanță prin rsync, scp sau ftp.

Se iau măsuri pentru apărarea libertății utilizatorilor de Linux

În sfârșit, avem o veste îmbucurătoare privind apărarea libertății utilizatorilor nucleului Linux. Hăcuitorii de la Samba se alătură organizației Software Freedom Conservancy (ro. păstrarea libertății programelor) în lupta contra celor care încalcă licența GNU GPL care acoperă codul nucleului Linux.

Nu există așa ceva ca „proprietatea intelectuală”

„Dacă tu ai un măr și eu am un măr și facem schimb de mere, atunci tu și eu vom avea în continuare câte un măr. Dar dacă tu ai o idee și eu am o idee și facem schimb de idei, atunci ambii vom avea câte două idei. ”
 --- George Bernard Shaw

Nu există așa ceva ca „proprietatea intelectuală”. Putem găsi argumente indirecte în acest sens chiar într-una din scrierile lui Thomas Jefferson, unul dintre părinții fondatori ai Statelor Unite și autor al Declarației de Independență.  Probabil mai sugestiv ar fi să spunem că „proprietatea intelectuală” este doar o iluzie. Cei care promovează acest termen („proprietatea intelectuală”) încearcă să demonstreze, spre exemplu, că ideile sau informațiile pot face parte dintr-o proprietate privată la fel ca obiectele materiale (o mașină, o casă sau un lot de pământ). La prima vedere, lucrurile par simple atunci când vorbim de „proprietatea intelectuală”, dar haideți să începem de la o noțiune mai veche, proprietatea privată, și să vedem de ce există ea.

MyPaint

În articolul anterior vorbeam despre GIMP 2.8, însă mai există și alte editoare grafice excelente și, mai ales, libere.

Atunci mă vei întreba: GIMP e bun, de ce să învăț un alt program? Sunt câteva motive și cel mai important este că unor oameni diferiți le plac lucruri diferite. Exact așa stă treaba și cu desenatul.

Din ceea ce am scris mai sus, unii ar putea deduce că trebuie să aleagă între GIMP și MyPaint. Nu e deloc așa, în realitate MyPaint e mai performant când vine vorba de desenat cu o tabletă sau când ești bun la pictura tradițională, iar GIMP-ul face o treabă bună la tăierea imaginilor, redimensionare, restabilirea proporțiilor, adăugarea textului, aplicarea diverselor filtre ș.a.m.d. De acea, utilizarea ambelor programe este recomandată; însăși GIMP-ul are un modul pentru încărcarea fișierelor .ora (en. OpenRaster), formatul nativ al MyPaint-ului.

Meniu:

Grupul utilizatorilor de Java din București

După modelul grupurilor de utilizatori de Linux (en. LUG, Linux User Group) și celor de programe libere (en. FSUG, Free Software User Group), o comunitate românească a programatorilor în limbajul Java a început să își facă simțită prezența. Pe data de 24 mai, membrii săi au organizat prima întrunire a grupului de utilizatori de Java din București (en JUG - Java User Group).

Pagini

Abonare la Fii liber RSS