Richard Stallman vine în România pentru lansarea Fundației Ceata

Pe data de 22 februarie 2013 de la ora 14,00 Fundația Ceata organizează un eveniment public ce marchează dobândirea statutului juridic de fundație. Pe parcursul celor aproape 5 ani de existență Ceata a activat ca grup informal, militând pentru libertățile utilizatorului. Evenimentul de lansare va avea loc în sala Aula Magna din Facultatea de Drept a Universității din București.

Fundația Ceata îl are ca invitat special la acest eveniment pe dr. Richard M. Stallman, fondatorul proiectului GNU și președintele organizației Free Software Foundation. Încă din 1983 până acum, Richard Stallman este principalul promotor al libertăților utilizatorului de calculator. Acesta va susține un discurs non-tehnic intitulat „Free Software and Your Freedom” (rom. „Programele libere și libertatea ta”), în care va vorbi despre mișcarea pentru programe libere și cât de important este ca utilizatorii să poată coopera și să-și poată controla calculatorul.

Se iau măsuri pentru apărarea libertății utilizatorilor de Linux

În sfârșit, avem o veste îmbucurătoare privind apărarea libertății utilizatorilor nucleului Linux. Hăcuitorii de la Samba se alătură organizației Software Freedom Conservancy (ro. păstrarea libertății programelor) în lupta contra celor care încalcă licența GNU GPL care acoperă codul nucleului Linux.

FSF a relansat Directorul de Programe Libere

Sigla Fundației Programelor LibereLa începutul acestei luni, Fundația Programelor Libere (FSF - Free Software Foundation) a anunțat relansarea proiectului „Directorul de Programe Libere”, la aproape 10 ani de la apariția sa. Directorul listează pe categorii peste 6.800 de programe din lumea întreagă ce pot fi rulate, copiate, modificate și distribuite de orice utilizator.

Încă o distribuție complet liberă: Parabola GNU/Linux!

Parabola GNU/Linux-libre s-a alăturat listei distribuțiilor GNU/Linux complet libere a Fundației pentru Programe Libere (FSF). Din această listă mai fac parte încă opt distribuții ce urmează ghidul distribsistemelor de operare libere întreținut de fundație și care specifică că aceste sisteme conțin și recomandă utilizatorilor doar programe libere.

 

Richard Stallman despre Squeeze, Mono și GNU/Linux

Richard Matthew Stallman (n. 16 martie 1953, Manhattan, New York, SUA) cunoscut şi ca “RMS“, este un programator american şi un activist pentru programe libere. În septembrie 1983 a lansat Proiectul GNU, orientat către dezvoltarea unui sistem de operare liber compatibil cu UNIX, el fiind iniţiatorul şi organizatorul principal în cadrul proiectului. Odată cu lansarea proiectului GNU a inițiat mişcarea pentru programe libere, iar în octombrie 1985 a creat Fundația pentru Programe Libere. Richard Stallman a fost unul din pionerii conceptului de copyleft şi unul din autorii mai multor licenţe copyleft, inclusiv Licenţa Publică Generală GNU.

meniu:

Întâlnirea Hecărilor GNU

 După cum știm, hecării GNU și-au dat întânire în Haga la sfârșitul lunii iulie. Evenimentul a fost găzduit de hecării olandezi ai clubului Revelation Hackspace.

Despre

Pentru întâlnire au venit aproximativ 40 de dezvoltatori GNU din Europa, SUA și Australia, reprezentând proiectele GNU GCC (colecție de compilatoare), GNU Octave (calcul matematic), GNU Hurd (nucleu), GNU Guile (limbaj de extensii), GNUnet (rețea descentralizată), gNewSense GNU/Linux (distribuție complet liberă), dyne:bolic GNU/Linux (distribuție), GNU Autotools (unelte de programare), GNU SRC (porturi), GNUPG (criptare OpenPGP), GNU Bazaar (sistem de versionare) și GNOME (mediu de birou). 

Meniu:

Hecării GNU se întâlnesc în iulie

Europa va găzdui în luna iulie două întâlniri ale hecărilor sistemului GNU (GNU Hackers Meetings sau GHM).

Meniu:

Ghid introductiv în GNU Emacs

Sigla cea nouă a lui<br />
EmacsÎncepem prin a spune că Emacs este o familie de editoare renumite pentru extensibilitate. Condiția ca editorul tău să facă parte din această familie selectă este să permită programarea unor noi funcționalități într-un limbaj real de programare interpetat de editor, nu doar într-un limbaj de macrouri, limitat. 

Ei bine, GNU Emacs este cel mai popular reprezentat al familiei Emacs și este dezvoltat activ în cadrul proiectului GNU.

taguri:

Abonare la RSS - gnu